Skip to main content
This page is available in Latvian only.

Kas ir Bālinta grupa?

Termins „Bālinta grupa” savu vārdu ieguvis no šo grupu izveidotāja Maikla Bālinta uzvārda. Maikls Bālints, ungāru izcelsmes psihoanalītiķis, strādāja Londonas Tavistokas klīnikā. 20.gadsimta 50-ajos gados viņš uzsāka veidot speciālas grupas ģimenes ārstiem, lai uzlabotu ārstu prasmes ārsta-pacientu attiecību veidošanā un palīdzētu ārstiem labāk justies savā darbā.

Katras profesijas pārstāvim var pienākt brīdis, kad darbs pārņem un šķiet, ka tas vada dzīvi un ikdienu.Tādā brīdī vairs negribas neko un vismazāk jau turpināt ierasto darbu. Šīm sajūtām pamatā ir ilgstošs sasprindzinājums un stress, kas rada izdegšanu. Izdegšanas sindroms var izpausties arī ķermeņa fiziskajā stāvoklī - simptomi ir nogurums un nespēks. Tiem var pievienoties galvassāpes, reiboņi, durošas sāpes krūškurvī vai pakrūtē, kā arī apetītes un miega izmaiņas.  

Mediķu profesijā strādājošie cilvēki ir īpaši pakļauti izdegšanai, jo darbā saskaras ar fiziskām un emocionālām sāpēm. Lai viņiem palīdzētu nenonākt līdz spēku izsīkuma stāvoklim vai izdegšanas sindromam, tiek rīkotas Bālinta grupas.

Grupā konfidenciāli, bez pierakstu veikšanas tiek analizēti tie ārstu – pacientu attiecību gadījumi, kuri izsaukuši kolēģiem spēcīgas emocijas – gan patīkamas (kā prieku, gandarījumu), gan arī nepatīkamas (skumjas, aizkaitinājumu, dusmas, vainu, bailes, riebumu, u.c.). Grupā tiek diskutētas ārsta – pacienta attiecību nianses un mēģināts saprast, kas attiecīgās jūtas provocē. 

Bālinta grupa visu specialitāšu sertificētajiem ārstiem un rezidentiem (trešdienās)

Vada: Dr. Lana Šišlo un Dr. Romāns Beskrovnijs

Laiks:  18.00-19:30
Vieta: Kristapa iela 30, Rīga
Maksa: 25 EUR par nodarbību

Nodarbību grafiks:

2023.gads -  18.oktobris, 15.novembris, 13.decembris

2024.gads - 17.janvāris, 14.februāris, 13.marts, 17.aprīlis, 15.maijs, 12.jūnijs

 

Bālinta grupa rehabilitācijas speciālistiem (piektdienās)

Vada: Dr. Lana Šišlo un Dr. Romāns Beskrovnijs

Laiks:  8.00 - 9:30 

Vieta: Kristapa iela 30, Rīga

Maksa: 25/20* EUR par nodarbību (*Latvijas Fizioterapeitu asociācijas un Latvijas Ergoterapeitu asociācijas biedriem.

 

Nodarbību grafiks:

2023.gads -  10.novembris, 8.decembris

2024.gads - 12.janvāris, 9.februāris, 8.marts, 12.aprīlis, 10.maijs, 7.jūnijs

Dalībnieku atsauksmes

Rita Dārziņa, ģimenes ārste no Rīgas

"Pilnīgi noteikti varu teikt, ka, uzsākot apmeklēt Bālinta grupu nodarbības, ir palicis vieglāk strādāt – veidot attiecības ar pacientiem, spēt pareizi reaģēt dažādās situācijās, novērst konfliktu rašanos. To ļoti reāli jūtu savā ikdienā. Katra nodarbība ir devusi atbildi uz kādu jautājumu, konkrētu problēmu, ar ko nākas saskarties ikdienā. Izrunājot to visu ar kolēģiem, kuriem ir līdzīga pieredze, pēc tam ir ļoti laba sajūta. Tas palīdz neizdegt darbā. Jūtu arī, ka spēju labāk palīdzēt saviem pacientiem, un ir lielāks gandarījums par to, ko dari."

Ausma Balode, ģimenes ārste no Ogres

"Viena no svarīgākajām lietām, ko man ir devušas Bālinta grupu nodarbības, ir spēja labāk tikt galā tā saucamo „grūto pacientu” gadījumiem, kad terapija ilgstoši nesniedz cerētos rezultātus.Kā ārsts bieži vien esmu jutusies vainīga un bezspēcīga šādās situācijās. Bet, pārrunājot šīs lietas ar kolēģiem, tu ne tikai rodi sev atbildes uz daudziem jautājumiem, bet arī saņem emocionālu atbalstu, sajūtu, ka neesi viens, kā arī spēj labāk saprast, vai problēmas cēlonis ir terapijas izvēle vai tā tomēr jāmeklē dziļāk pašā pacientā. Tāpēc tagad, uzsākot ārstēšanu, pirmkārt novērtēju pacienta personības modeli. Tas ļauj terapijai noritēt veiksmīgāk ne tikai no pacienta-ārsta attiecību viedokļa, kas ir ļoti svarīgi, bet arī labāk saskatīt to, kad varbūt nepieciešams piesaistīt psihoterapeita palīdzību. Šīs grupu nodarbības aktīvi iesaku apmeklēt arī saviem kolēģiem."